Picture
Reizigers moeten per treinreis 3 cent extra betalen, zodat de ov-chipkaartsoftware bij vervoerders kan worden aangepast. Dat zegt de commissie Meijdam in haar advies over de ov-chipkaart. De commissie vindt zo'n 'gemakstaks' redelijk.

Door reizigers extra geld in rekening te brengen, moet 50 miljoen euro bijeen worden geharkt. Dat bedrag is nodig om de software aan de back-end van de ov-chipkaart zo aan te passen dat reizigers niet meer hoeven in en uit te checken als ze een overstap maken. Dat zegt de commissie Meijdam, die de problemen met de ov-chipkaart onderzocht, in haar rapport. Nu moeten reizigers nog uitchecken en inchecken als ze wisselen van vervoerders op het spoor, bijvoorbeeld als ze een reis maken, waarin een overstap zit van een NS-trein op een Syntus-trein.


Lees meer door op 'Read more' te klikken.

De commissie Meijdam vindt het 'billijk' dat reizigers meebetalen aan dit extra gemak. Voor dit systeem moet de back-end worden aangepast, zodat verschillende vervoerders kunnen samenwerken om een tarief af te schrijven bij de reiziger. Dat is nu nog niet mogelijk. Ook moet het papieren kaartje worden gehandhaafd totdat de software is aangepast. Dat duurt twee tot drie jaar.

Vervoerders moeten zich wel coulanter gaan opstellen tegenover mensen die foutief in- of uitgecheckt hebben. Nu wordt er nog altijd een boete van, bij een anonieme kaart, 20 euro afgeschreven als er per ongeluk een fout wordt gemaakt.

De commissie stelt bovendien voor om veel taken van Trans Link Systems over te hevelen naar een nieuwe OV-Autoriteit. De toezichthouder moet bestaan uit mensen van overheden, vervoerders en consumenten. De OV-Autoriteit moet het maken van beslissingen vergemakkelijken. TLS is daartoe niet in staat, redeneert de commissie.

Sinds de invoering van de ov-chipkaart is er veel kritiek op de kaart en de vervoerders. De kaart is makkelijk te hacken, reizen zou duurder geworden zijn en de invoering zou chaotisch zijn verlopen. De commissie onderschrijft dat tussen TLS, vervoerders en overheden wantrouwen is ontstaan.

Bron: Tweakers.net
fred bergman
30/6/2011 10:13:17 pm

Afgelopen week de kaart voor geen seconde gemist. In het Ruhrgebied met de kaart van mijn kennis onderweg en zelf met een dagkaart waar je ook mee met de trein kon. Iedereen werkt daar samen. Het enige piepen wat je in de bus hoorde waren de abonnementen van die die hem op een chipkaart hadden staan en dat waren de meeste. Na mijn dagkaart werd helemaal niet gekeken, het zal wel goed zijn dachten de sjoofs.

ReplyLeave a Reply.

  Welkom

  Welkom op HaaglandenOV.nl, de website over openbaar vervoer in en rondom de regio Haaglanden.
  Op deze website zijn een hoop foto's en video's te vinden van bussen, treinen en ander OV.

  Als je suggesties, foto's, video's, geluidsopname's, of nieuwsartikelen hebt kun je die sturen naar: Timon of Jason.

  Veel plezier op de site,

  Met vriendelijke groet, 

  Jason en Timon

  Duimpje omhoog

  Sinds kort hebben wij ook onze eigen Facebook pagina waar elke dag de foto('s) van de dag op verschijnen.

  Klik hier om onze Facebook pagina te bezoeken.

  Wil je dat jouw foto('s) als foto('s) van de dag verschijnen? Stuur de foto('s) dan naar info@haaglandenov.nl.

  Agenda:

  Vanaf heden is via deze rubriek te zien wat de aankomende plannen zijn, zoals fotograferen/filmen en updaten van de website, met betrekking op nieuw beeldmateriaal. Let op, hier komen alleen gezamenlijke activiteiten te staan (tenzij anders vermeld). 

  Geen geplande activiteiten.