Foto
Foto: Trucks.nl
Dankzij een tip van een chauffeur werden we op de hoogte gesteld van de verkoop van 15 Veolia MAN Lion's City aardgasbussen, uiteraard afkomstig uit de regio Haaglanden. Op de foto is de 6703 te zien, maar het is waarschijnlijker dat Veolia de bussen 6744 t/m 6758 weg gaat doen. Anders zou er een gat van 15 bussen binnen de serie 6631 - 6758 vallen. Zodra er meer bekend is omtrent de verkoop van deze bussen, zal er een nieuw bericht geplaatst worden.

Voor de pagina waar de bussen aangeboden is, klik hier!

Jason Bruce

 
Foto
De Nederlandse Spoorwegen willen een belang van 49 procent nemen in de Haagse Tram Maatschappij. Volgens NS, HTM en de gemeente Den Haag zullen de reizigers van de voorgenomen deal de vruchten plukken.

Zo moeten trams en bussen actuele reisinformatie krijgen van NS-treinen en moeten de aansluitingen tussen trein, tram en bus verbeteren. Volgens HTM gaat een derde van de NS-reizigers met de tram of de bus naar het station. Ook moet de reiziger straks op meer plekken in Den Haag een OV-fiets of een Greenwheels-auto kunnen huren.

Winkels
NS denkt veel expertise in huis te hebben waar HTM van kan profiteren. Bijvoorbeeld met nieuwe winkelformules, die ervoor zorgen dat haastige reizigers op het station toch voldoende tijd hebben om eten en drinken te kopen. Op drukke bus- en tramknooppunten in Den Haag moeten kiosken komen met een soortgelijke functie.

Hoger plan
Wethouder Sander Dekker (Financiën en Stadsbeheer) van de gemeente Den Haag verwacht dat de samenwerking veel vruchten gaat afwerpen. “Den Haag ziet in de NS een sterke en kundige bondgenoot voor HTM, die het mogelijk maakt om een sprong naar de toekomst te maken. Er ontstaan iets unieks in Den Haag, nu we de handen ineenslaan kunnen we het openbaar vervoer in Den Haag naar een nog hoger plan brengen. Dat gebeurt in Nederland nu nog nergens anders.”

Meer reizigers
Ook HTM-directeur Dirk le Clercq verwacht veel van de voorgenomen samenwerking met NS. “De reizigers veranderen, de reisdoelen ook”, aldus Le Clercq. De bedrijven hopen dat door de samenwerking meer reizigers de bus en tram in Den Haag zullen gaan gebruiken. 

Initiatief HTM
Het initiatief voor de samenwerking is afkomstig van de HTM. De partijen wisten dinsdag tot een intentieverklaring te komen. Morgen had het bekend gemaakt moeten worden, maar woensdag lekte het bericht via Omroep West uit. Daarop is de bekendmaking versneld.

Abellio
Als de voorgenomen samenwerking door gaat, zal dat gebeuren via NS-dochter Abellio, nu nog gevestigd in Londen. De kans is groot dat NS’ers in de HTM-directie zullen plaatsnemen. “Dat hoort daarbij”, aldus NS-directeur Merel van Vroonhoven. Verder heeft NS toegezegd het hoofdkantoor van de Britse dochteronderneming Abellio naar Den Haag te verplaatsen.

Nader onderzoek
NS gaat  nu een boekenonderzoek doen bij HTM. Naar verwachting zal eind dit jaar duidelijk zijn of de drie partijen de voorgenomen samenwerking zullen bekrachtigen. Ook de Haagse gemeenteraad en de NMa zullen zich nog over de plannen buigen.

NS in OV
Hoeveel NS wil betalen voor het 49 procent belang is niet bekend gemaakt. NS heeft in Qbuzz al een belang van 49 procent. Ook in streekvervoerder Syntus had NS aandelen, maar die doet NS juist van de hand en gaan naar het Franse Keolios. Daarnaast is het spoorbedrijf in het buitenland met dochter Abellio actief met bussen.

Bron: Treinreiziger.nl

 
Foto
DEN HAAG - De Nederlandse Spoorwegen (NS) nemen een groot deel van de aandelen van de gemeente Den Haag in de HTM over. Dat bevestigen meerdere goed ingevoerde bronnen desgevraagd aan Omroep West.

Volgens de bronnen zou het gaan om iets meer dan veertig procent van de aandelen. Daarmee zouden tientallen miljoenen euro’s zijn gemoeid. De HTM heeft de berichtgeving van Omroep West over de verkoop van de aandelen bevestigd.

De gemeente Den Haag wil de plannen pas vrijdag naar buiten brengen. Wethouder Sander Dekker (VVD, financiën) heeft om tien uur ’s morgens de fractievoorzitters van de partijen in de Haagse gemeenteraad uitgenodigd om hen van het besluit op de hoogte stellen.

Gevolgen

Het is nu nog niet duidelijk wat de verkoop van de aandelen voor gevolgen heeft voor het personeel van HTM. De overname van een aanzienlijk deel van de HTM door de NS, past in de strategie van de spoorwegen. De NS wil zich meer richten op de exploitatie van buslijnen. Het is al voor 49 procent eigenaar van busbedrijf Qbuzz, een relatieve nieuwkomer die echter snel groeit. Afgelopen zomer werd bekend dat de NS Qbuzz helemaal wil overnemen. Datzelfde Qbuzz gaat ook samen met de HTM vanaf 9 december van dit jaar het busvervoer in Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg verzorgen. De twee vervoerders richtten daarvoor samen een nieuw bedrijf op, HTMbuzz. 

Internationaal actief


De NS is ook in andere landen buiten het spoor actief. Een dochteronderneming, Abellio, verzorgt nu al in onder in Duitsland, Groot-Brittannië en Tsjechië vervoer per bus. HTM Personenvervoer is een naamloze vennootschap. Alle aandelen zijn in handen van de gemeente Den Haag. Het bedrijf vervoert jaarlijks naar eigen zeggen 137 miljoen mensen. Er zijn ongeveer 2400 mensen in dienst.

De NS en de gemeente Den Haag zijn niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Omroepwest.nl


 
Afgelopen donderdag hebben ik en Jason Parijs bezocht, we zijn woensdagnacht weggegaan met een bus van Megabus.com en donderdagochtend kwamen we aan in Parijs.

Hier zijn alvast een drietal plaatjes geschoten door Timon van bussen in Parijs: 
Meer plaatjes en video's volgen snel!
 
Beste bezoeker,

In verband met trajectopnames die gemaakt moesten worden in de omgeving van Arnhem, was de Connexxion Den Oudsten Alliance B96 2879 nog een keertje van stal gehaald. Hieronder een kleine reportage met foto's en video's.

Jason Bruce
 
Foto
Stakingen bij de Haagse vervoerder HTM lijken van de baan. Vakbond Abvakabo FNV heeft vrijdag een akkoord bereikt over de arbeidsvoorwaarden van het persomeel. Woensdag en donderdag ging het busvervoer onaangekondigd plat. 

HTM en Qbuzz hebben samen onder de naam HTMbuzz de busconcessie Haaglanden gewonnen. Het personeel vreesden dat de overgang van HTM naar HTMbuzz echter ten kosten zou gaan van hun arbeidsvoorwaarden. Ook vreesden ze dat er mogelijk personeel ontslagen zou worden, iets wat praktisch nooit gebeurd bij de overgang van een concessie.

Uit angst wilde het personeel dat daarom de aanbesteding zou worden terug gedraait. Om die eis kracht bij te zetten werd er woensdag en donderdag onaangekondigd gestaakt. Wethouder Peter Smit verschafde snel duidelijkheid: terug draaien van de aanbesteding is geen optie.

In het akkoord is nu geregeld dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen, en dat de chauffeurs onder de huidige HTM-cao blijft vallen. Mocht Qbuzz besluiten in de toekomst de aandelen van HTMbuzz van de hand te willen doen, dan zal HTM proberen deze aandelen te kopen.

Donderdag liet wethouder Smit weten onaangenaamt verrast te zijn door de wilde acties. "Er zijn mensen woensdag in de bus gestapt en halverwege de rit door de chauffeur eruit gezet. Dat mag nooit meer gebeuren." Hij hoopt dat de chauffeurs weer snel aan het werk gaan. "Ze moeten geen rare dingen doen voor een wat vager, kleiner belang." Hij wees er verder op dat zowel HTM als Qbuzz uitstekende werkgevers zijn, en de angst voor slechte arbeidsvoorwaarden dus ook ongegrond was. 

Bron: Treinreiziger

 
Picture
DEN HAAG - Buschauffeurs van de HTM gaan donderdag opnieuw staken. De ochtendspits zal normaal verlopen maar vanaf half tien wordt het werk opnieuw neergelegd.
Volgens vakbond ABVAKABO FNV gaan de chauffeurs na de ochtendspits massaal naar de HTM-garage aan de Telexstraat om de horen wat er uit het overleg komt met bestuurder Peter Smit van het stadsgewest Haaglanden. Dat overleg tussen Smit en een delegatie van buschauffeurs begint om negen uur.

Vakbondsbestuurder Eric Vermeulen gaat er vanuit dat er tot twee uur ’s middags geen bussen zullen rijden. Woensdag reden er in Den Haag geen bussen vanaf 11 uur tot het einde van de dienstregeling.

Het personeel is boos over aanbesteding van het busvervoer.

Bron: Omroepwest.nl


 
Hallo beste Haaglanden OV lezers,

Vanaf vandaag, 27 juni 2012, zullen alle fotoalbums van vervoerders, behalve die van HTM en Veolia, in een archief geplaatst worden en niet meer bijgewerkt worden.
De reden voor het stoppen met de fotoalbums is dat het moeilijk is om bij te werken, want wij kunnen niet snel zien of een bepaalde bus al voorkomt in het fotoalbum.

In plaats van de fotoalbums gaan we vanaf nu alleen nog maar fotoreportage's plaatsen, de kleinere fotoreportage's komen op de 'Nieuws' pagina, de grotere fotoreportage's komen op de 'Fotoreportage's' pagina, alle foto's die voor 27 juni 2012 geplaatst zijn kunt u nog wel bekijken door naar 'Foto's' > 'Fotoarchief' te gaan.

We hopen dat we door de nieuwe opzet u nog meer foto's van het OV kunnen laten zien.

Timon van Spronsen
 
Beste bezoeker,

Op vrijdag 22 juni 2012 zijn Fred Bergman en ik een dagje per Buzzer op pad geweest door de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland. Hieronder tref je de foto's van deze dag aan.

Veel kijkplezier,

Jason Bruce
 
Beste bezoeker,

Afgelopen zondag ben ik per fiets door Enschede gegaan om wat foto's en video's te schieten. Hieronder het resultaat:

Veel kijkplezier,

Jason Bruce

  Welkom

  Welkom op HaaglandenOV.nl, de website over openbaar vervoer in en rondom de regio Haaglanden.
  Op deze website zijn een hoop foto's en video's te vinden van bussen, treinen en ander OV.

  Als je suggesties, foto's, video's, geluidsopname's, of nieuwsartikelen hebt kun je die sturen naar: Timon of Jason.

  Veel plezier op de site,

  Met vriendelijke groet, 

  Jason en Timon

  Duimpje omhoog

  Sinds kort hebben wij ook onze eigen Facebook pagina waar elke dag de foto('s) van de dag op verschijnen.

  Klik hier om onze Facebook pagina te bezoeken.

  Wil je dat jouw foto('s) als foto('s) van de dag verschijnen? Stuur de foto('s) dan naar info@haaglandenov.nl.

  Agenda:

  Vanaf heden is via deze rubriek te zien wat de aankomende plannen zijn, zoals fotograferen/filmen en updaten van de website, met betrekking op nieuw beeldmateriaal. Let op, hier komen alleen gezamenlijke activiteiten te staan (tenzij anders vermeld). 

  Geen geplande activiteiten.