Picture
Iedereen kan zijn OV-chipkaart nu kraken en gratis reizen, zónder dat de controleur merkt dat de kaart is gekraakt. Dankzij gemakkelijk te gebruiken Windows-software is het een fluitje van een cent zelf een OV-chipkaart aan te passen, zoals te lezen is in het februarinummer van computertijdschrift PC-Active. Daarmee is een bom gelegd onder het miljarden verslindende OV-chipkaartproject van de openbaarvervoerbedrijven: zwartrijden wordt namelijk niet ontdekt.


De OV-chipkaart ligt al geruime tijd onder vuur en al jaren geleden werd de beveiligingscode van het systeem gekraakt. De verantwoordelijke achter de chipkaart (Trans Link Systems, een samenwerkingsverband van de openbaarvervoerbedrijven) houdt bij hoog en laag vol dat een gekraakte kaart binnen een etmaal door hun systemen wordt gedetecteerd en wordt afgesloten. Daardoor is het volgens Trans Link Systems niet mogelijk te blijven reizen op een gekraakte kaart.
 

PC-Active laat in het februarinummer, dat vanaf vrijdag 28 januari verkrijgbaar is, echter zien dat die bewering van Trans Link Systems pertinente onzin is. Met een aantal anonieme ov-chipkaarten, eenvoudig op internet te vinden software voor Windows (tot voor kort was het kraken alleen mogelijk onder Linux en niet gemakkelijk) en een simpele kaartlezer toont Brenno de Winter aan dat er gratis kan worden gereisd. Meer dan een week hebben diverse redacteuren én journalisten van landelijke nieuwsmedia onbeperkt kunnen reizen door heel Nederland zónder dat de toegangspoortjes op het station, de incheckapparaten in de bus of de controleapparatuur van de treinconducteur alarm sloegen.

 
Daarmee is het failliet van het systeem aangetoond. De middelen om de kaart te kraken zijn nu echt binnen handbereik van de gewone gebruiker gekomen: de Windows-software is gemakkelijk in het gebruik en een speciale kaartlezer (waarmee ook data op de OV-chipkaart kan worden geschreven – essentieel voor een succesvolle kraak) kost op internet maar € 30. 
 

Trans Links Systems houdt al jaren vol dat een gekraakte kaart direct door hun systemen wordt gedetecteerd en dat het niet mogelijk is te blijven reizen op een gekraakte kaart. De redactie van PC-Active heeft duidelijk het tegendeel bewezen. De vraag op dit moment is niet óf er massaal misbruik van de kaart gemaakt gaat worden, maar juist wanneer het beveiligingsprobleem van de chipkaart nu eens serieus wordt genomen.

Tevens gaat de SP-fractie naar aanleiding van het onderzoek een spoeddebat in de Tweede Kamer aanvragen.


Bron: PC-Active.nl
Leave a Reply.

  Welkom

  Welkom op HaaglandenOV.nl, de website over openbaar vervoer in en rondom de regio Haaglanden.
  Op deze website zijn een hoop foto's en video's te vinden van bussen, treinen en ander OV.

  Als je suggesties, foto's, video's, geluidsopname's, of nieuwsartikelen hebt kun je die sturen naar: Timon of Jason.

  Veel plezier op de site,

  Met vriendelijke groet, 

  Jason en Timon

  Duimpje omhoog

  Sinds kort hebben wij ook onze eigen Facebook pagina waar elke dag de foto('s) van de dag op verschijnen.

  Klik hier om onze Facebook pagina te bezoeken.

  Wil je dat jouw foto('s) als foto('s) van de dag verschijnen? Stuur de foto('s) dan naar info@haaglandenov.nl.

  Agenda:

  Vanaf heden is via deze rubriek te zien wat de aankomende plannen zijn, zoals fotograferen/filmen en updaten van de website, met betrekking op nieuw beeldmateriaal. Let op, hier komen alleen gezamenlijke activiteiten te staan (tenzij anders vermeld). 

  Geen geplande activiteiten.