Foto
DEN HAAG - De Nederlandse Spoorwegen (NS) nemen een groot deel van de aandelen van de gemeente Den Haag in de HTM over. Dat bevestigen meerdere goed ingevoerde bronnen desgevraagd aan Omroep West.

Volgens de bronnen zou het gaan om iets meer dan veertig procent van de aandelen. Daarmee zouden tientallen miljoenen euro’s zijn gemoeid. De HTM heeft de berichtgeving van Omroep West over de verkoop van de aandelen bevestigd.

De gemeente Den Haag wil de plannen pas vrijdag naar buiten brengen. Wethouder Sander Dekker (VVD, financiën) heeft om tien uur ’s morgens de fractievoorzitters van de partijen in de Haagse gemeenteraad uitgenodigd om hen van het besluit op de hoogte stellen.

Gevolgen

Het is nu nog niet duidelijk wat de verkoop van de aandelen voor gevolgen heeft voor het personeel van HTM. De overname van een aanzienlijk deel van de HTM door de NS, past in de strategie van de spoorwegen. De NS wil zich meer richten op de exploitatie van buslijnen. Het is al voor 49 procent eigenaar van busbedrijf Qbuzz, een relatieve nieuwkomer die echter snel groeit. Afgelopen zomer werd bekend dat de NS Qbuzz helemaal wil overnemen. Datzelfde Qbuzz gaat ook samen met de HTM vanaf 9 december van dit jaar het busvervoer in Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg verzorgen. De twee vervoerders richtten daarvoor samen een nieuw bedrijf op, HTMbuzz. 

Internationaal actief


De NS is ook in andere landen buiten het spoor actief. Een dochteronderneming, Abellio, verzorgt nu al in onder in Duitsland, Groot-Brittannië en Tsjechië vervoer per bus. HTM Personenvervoer is een naamloze vennootschap. Alle aandelen zijn in handen van de gemeente Den Haag. Het bedrijf vervoert jaarlijks naar eigen zeggen 137 miljoen mensen. Er zijn ongeveer 2400 mensen in dienst.

De NS en de gemeente Den Haag zijn niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Omroepwest.nl

Leave a Reply.

  Welkom

  Welkom op HaaglandenOV.nl, de website over openbaar vervoer in en rondom de regio Haaglanden.
  Op deze website zijn een hoop foto's en video's te vinden van bussen, treinen en ander OV.

  Als je suggesties, foto's, video's, geluidsopname's, of nieuwsartikelen hebt kun je die sturen naar: Timon of Jason.

  Veel plezier op de site,

  Met vriendelijke groet, 

  Jason en Timon

  Duimpje omhoog

  Sinds kort hebben wij ook onze eigen Facebook pagina waar elke dag de foto('s) van de dag op verschijnen.

  Klik hier om onze Facebook pagina te bezoeken.

  Wil je dat jouw foto('s) als foto('s) van de dag verschijnen? Stuur de foto('s) dan naar info@haaglandenov.nl.

  Agenda:

  Vanaf heden is via deze rubriek te zien wat de aankomende plannen zijn, zoals fotograferen/filmen en updaten van de website, met betrekking op nieuw beeldmateriaal. Let op, hier komen alleen gezamenlijke activiteiten te staan (tenzij anders vermeld). 

  Geen geplande activiteiten.