Picture
(Novum) - High Speed Alliance, de eigenaar van de Fyra, zit in de financiële problemen. Er is nog geen sprake van acuut faillissementsgevaar, maar minister van Verkeer en Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) vindt 'gezien de ernst van de situatie' actie van haar kant noodzakelijk. Dat schrijft de minister maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Sinds september 2009 rijdt High Speed Alliance (HSA) met reizigers over de HSL-Zuid, de voor hoge snelheden geschikte spoorlijn die Schiphol met Antwerpen verbindt via Rotterdam en Breda. De verwachte omzet ligt echter significant lager dan van tevoren geraamd, vooral door lagere reizigersaantallen. Op het traject zijn er ook parallelle reismogelijkheden op het gewone spoor.

De minister schrijft in haar brief alle baat te hebben bij een oplossing. Ze hoopt hier met HSA, waarvan KLM (10%) en de NS (90%) aandeelhouders zijn, uit te komen. "Dat is niet alleen met het oog op de investering in de aanleg van de HSL-Zuid maar vooral ook met het oog op het product voor de reizigers." SP liet eerder weten juist voordelen te zien in een faillissement.

NS Hispeed directeur Maarten Spaargaren gaf eind vorig jaar (2010) aan dat de HSL wel eens de komende 15 jaar verliesgevend kan blijven. Uit cijfers die treinreiziger.nl opvroeg bij de KvK bleek dat de HSA in 2009 een netto verlies van 151 miljoen haalde. 

De tarieven voor de shuttletrein Fyra worden vanaf dinsdag verlaagd. Zo gaat de toeslag voor twintig minuten tijdwinst van Schiphol naar Rotterdam voor de Fyra omlaag van 6 naar 2,10 euro. De nieuwe tarieven gelden tot 1 juli 2011.

Bron: treinreiziger.nl
Leave a Reply.

  Welkom

  Welkom op HaaglandenOV.nl, de website over openbaar vervoer in en rondom de regio Haaglanden.
  Op deze website zijn een hoop foto's en video's te vinden van bussen, treinen en ander OV.

  Als je suggesties, foto's, video's, geluidsopname's, of nieuwsartikelen hebt kun je die sturen naar: Timon of Jason.

  Veel plezier op de site,

  Met vriendelijke groet, 

  Jason en Timon

  Duimpje omhoog

  Sinds kort hebben wij ook onze eigen Facebook pagina waar elke dag de foto('s) van de dag op verschijnen.

  Klik hier om onze Facebook pagina te bezoeken.

  Wil je dat jouw foto('s) als foto('s) van de dag verschijnen? Stuur de foto('s) dan naar info@haaglandenov.nl.

  Agenda:

  Vanaf heden is via deze rubriek te zien wat de aankomende plannen zijn, zoals fotograferen/filmen en updaten van de website, met betrekking op nieuw beeldmateriaal. Let op, hier komen alleen gezamenlijke activiteiten te staan (tenzij anders vermeld). 

  Geen geplande activiteiten.